Test din internethastighed
Det kan anbefales, at der bliver kørt en hastighedstest med jævne mellem, så du sikrer dig, at du får, hvad du betaler for.
Du kan teste din internethastighed her på siden. Du kan tage testen lige når du har lyst. Testen vil give dig et temmelig præcis tal, så du kan se, om du får den optimale hastighed, i forhold til den du betaler for. Din computer bør være koblet direkte til routeren, samtidig med, at andre enheder på netværket skal være koblet fra. Luk yderligere ned for unødige programmer, som ikke behøves at køre, når testen skal udføres.
Når testen er udført, vil der fremvises en pristabel. Denne tabel sammenligner produkter med den samme downloadhastighed, som der blev målt i den test. Dette vil giver dig et overblik over, hvilke priser andre udbydere kan tilbyde for den hastighed du har.
Hvad kan jeg bruge en hastighedstest til?
Hvis du lige har købt en ny forbindelse til din husstand, kan du benytte hastighedstesten til at sikre at prisen stemmer overens med selve hastigheden. Testen hjælper dig til at tjekke, om dit abonnement er som det skal være. Det er altså et redskab, som er designet til brugerne.
En stor mængde internetudbydere har deres egne hastighedstest, som du hurtigt kan navigerer frem til via Google. Blot skriv din internetudbyder efterfulgt af ”hastighedstest”, og så burde der kommer en hastighedstest frem fra netop din udbyder. Du kan altid prøve at tage forskellige tests, så du er sikker på, at de er præcise.
Når du benytter dig at tests fra andre udbydere, skal dataen transporteres længere, hvilket vil medfører, at hastigheden vil blive målt til at være langsommere. Ved sådan en test, skal hastigheden tage ”omvej”, fordi den skal gennem din udbyder og derefter først videre til serveren, der bruges til testen. Udsvingene i hastighedsresultatet er dog relative små.
Det kan dog stadig være betrykkende at lave tests fra forskellige sider – Bare så man er på den sikre side omkring sin forbindelse.
Det vigtigste når du udfører hastighedstests er, at din computer er koblet direkte til routeren ved hjælp af et internetkabel. Hvis du udfører testen trådløst, vil noget af hastigheden gå tabt. Som det også er nævnt tidligere bør andre enheder være koblet helt fra netværket, så den testede enhed får alt forbindelse til rådighed under testen. Endeligt bør du lukke alle programmer ned, som du godt kan undvære at have kørende så længe du laver hastighedstests.
Hvad er “Ping”?
Når man snakker om internethastigheder snakker man tit om ’ping’ eller ’latency’, som egentlig er det samme. Ping bliver målt i millisekunder. Når man udfører en hastighedstest, måles der forsinkelsen mellem din computer og serveren, som udbyder hastighedstesten. Det er forsinkelsen i kommunikationen mellem disse to enheder, som bliver målt.
For at få lidt tal på det, kan vi tage et eksempel. Et millisekund svarer til 0,001 sekund. En ping på 100 er derfor 0,1 sekund. Hvis din ping er på 100, vil der altså gå 0,1 sekund fra du beder serveren om hente en pakke, til du har pakken.
Ping har ikke den store betydning, fordi det er hastigheden, der styrer, hvor længe der går, før tingene bliver vist på din skærm. Din internethastighed fortæller altså, hvor meget du kan sende/modtage på ét sekund, hvorimod ping fortæller forsinkelsen.
Ping bliver først mere vigtigt, hvis du spiller større computerspil på nettet. Her kan ping faktisk være vigtigere en selve hastigheden, fordi forsinkelser i et onlinespil vil ødelægge oplevelsen for brugeren. Der er selvfølgelig forskel på om det er et action-spil med mange hurtige bevægelser, eller du skal lægge en kabale. Det er altså i større grad ved spil, som kræver hurtige reaktioner, hvor der ikke er tid til forsinkelser. Skal vi se på den ”gode ping-værdi”, kan det siges, at en god ping er når den ligger under 10. Hvis din ping-værdi ligger mellem 20-25 er det acceptabel, mens en højere ping-værdi kan blive problematisk.
Der er dog forskel på teori og praksis, når der bliver talt om ping og hastighed. Både for ping og hastighed har det en stor betydning, hvor langt væk serveren, som du er tilsluttet, er væk. Derfor vil der ofte også være en lavere ping på danske servere, fordi de er placeret i Danmark, og dataen skal ikke ”transporteres” ligeså langt. Der er også forskel på servernes kvalitet af deres internetforbindelse, som også kan være med til at skabe udfald i ping og hastighed. Under rigtig mange computerspil er det muligt at se ens ping-værdi, når man er inde i spillet.
I teorien er det fibernettet, som kan prale af de bedste ping-værdier. Efter fibernet følger kabel-tv, kobbernet og mobilbredbånd – i denne rækkefølge. Når man er ude i praksis, kan der dog være undtagelser, hvor fibernet ikke har den bedste ping. Som udgangspunkt er det dog sådan, at fibernettet har de bedste hastigheder og de bedste pings.
På kobberteknologien, som er en lidt ældre teknologi, kan ping-værdierne stige, hvis hastigheden bliver presset til det alleryderste. Det vil sige, hvis din udbyder leverer det maksimale som kan sendes til din husstand.